Słodkie barwy jesieni

Słodkie barwy jesieni

Jesienią w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to doskonały czas na aromatyczne i pełne smaku wypieki. Jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają ochocie na ,,coś słodkiego”.

Jabłka, gruszki czy wspaniałe śliwki to produkty, które królują o tej porze roku w kuchni. Po dary jesieni warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Pamiętajmy także o suszonych owocach. Przykładem mogą być bogate w potas i miedź suszone śliwki. Jesienna dieta powinna być bogata w tego typu produkty, gdyż w tym okresie potrzebujemy więcej składników odżywczych. Zawarty w suszonych śliwkach potas, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a miedź przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne, pachnące jesienią ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek. Świetnym rozwiązaniem, które zostało wykorzystane w tym przepisie jest zredukowana ilość cukru poprzez użyte w nim puree ze śliwki kalifornijskiej, co sprawia, że ciasto jest niskosłodzone.

Niskosłodzone ciasto ze śliwkami kalifornijskich i jabłkami

Apple and Prune Cake

Apetyczne ciasto na deser lub do kawy z 12,9 proc. redukcją cukru w porównaniu do standardowej receptury.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 160 g cukru do wypieków
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 6 g mielonego cynamonu
  • 3 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g goździków
  • 8 g przesianego kakao
  • 100 g ugotowanego puree z jabłek
  • 250 g pokrojonych kalifornijskich śliwek
  • 175 g kalifornijskich rodzynek
  • 100 g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
  • 65 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 ubite jajko
  • kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji

Do przygotowania śliwkowego puree:

  • 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 łyżka wody

 

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, kalifornijskimi śliwkami, puree z suszonych kalifornijskich śliwek, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem.
Ubić.
Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 1 godz. 15 min – 1 godz. 30 min. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią.

Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.

Aby zrobić puree ze śliwki kalifornijskiej:

Nie mogłoby być prościej! Zblenduj 50 g kalifornijskich śliwek z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe!