Szefowie kuchni i branża spożywcza

Śliwki kalifornijskie
=
Doskonały naturalny składnik

Dla profesjonalistów zajmujących się pozyskiwaniem składników dla branży spożywczej – od szefów kuchni po osoby tworzące nowe produkty  – włączenie w przepisy i procesy śliwek kalifornijskich oraz produktów pochodnych z tych owoców to naturalny wybór.

Tylko śliwki kalifornijskie klasy premium oferują szeroki wybór wygodnych formatów, spełniających różnorodne wymagania profesjonalistów, tzn.:

  •     Siekane / krojone
  •     Pasty i puree
  •     Koncentrat
  •     Proszek
  •     Olej z pestek

Biznesowe zalety śliwki kalifornijskiej jako dodatku

Oprócz znakomitej, stabilnej jakości oraz doskonałego smaku kojarzonego ze śliwkami kalifornijskimi, istnieje wiele kluczowych zalet, które dodatkowo uzasadniają włączenie śliwek kalifornijskich / produktów pochodnych ze śliwek kalifornijskich do zarówno słodkich jak i pikantnych potraw.

  • Soczyste śliwki kalifornijskie mają podobne właściwości odżywcze jak świeże śliwki, ale dodatkową korzyść stanowi ich wygodny, przedłużony okres przydatności do spożycia, dostępność przez cały rok i łatwość przechowywania
  • Naturalnie występujący w suszonych śliwkach cukier może zostać zastosowany ze znakomitym skutkiem, by zastąpić cukier rafinowany w szerokim asortymencie słodkich potraw, ciast, puddingów i słodyczy. Podobnie, puree ze śliwki kalifornijskiej (suszone śliwki zmiksowane z wodą) może zastępować dżem lub marmoladę na chlebie czy tostach, można też dosłodzić jogurt lub owsiankę bez konieczności dodawania cukru rafinowanego.
  • W szczególności, śliwki kalifornijskie / produkty pochodne ze śliwek kalifornijskich można stosować do:
    • Wypieków: Suszone śliwki naturalnie zawierają mieszankę składników pozwalających im działać jako substytut tłuszczu, hamować powstawanie pleśni, utrzymywać wilgotność i przedłużać okres przydatności do spożycia
    • Mięso: Suszone śliwki naturalnie zawierają wysoki poziom błonnika, zawierają sorbitol i gamę substancji o właściwościach antyodksydacyjnych. Te składniki pozwalają suszonym śliwkom utrzymywać wilgotność, powstrzymują rozwój różnych patogenów, wzmacniają smak i kontrolują rozwój utleniania lipidów lub powstawania aromatu odgrzanego mięsa w przetwarzanym mięsie
    • Sosy: Suszone śliwki nie nadają smaku, a raczej wzmacniają i dokańczają inne smaki w przepisie czy formule, dzięki czemu są doskonałym składnikiem uzupełniającym systemy smakowe , czy to w słodkim albo pikantnym sosie czy marynacie
    • Przekąski: Suszone śliwki oferują znakomitą równowagę pomiędzy odżywianiem i podkreśleniem smaku. Mogą pomóc ograniczyć ilość tłuszczu i dodatkowego cukru (suszone śliwki dostarczają tylko słodycz pochodzącą z naturalnie występującego w nich cukru) w przekąskach, nadając charakter i smak.
    • Słodycze: tłuszcz i dodatek cukru można praktycznie kontrolować lub redukować włączając suszone śliwki w skład nadzienia / polewy. Niski indeks glikemiczny suszonych śliwek na poziomie 29 daje producentom słodyczy naturalną alternatywę pozwalającą poprawić ich ogólną wartość odżywczą
    • Nabiał: Suszone śliwki można świetnie wykorzystać, by poprawić smak wielu rodzajów nabiału, takich jak jogurt, ser i lody, jednocześnie dostarczając udowodnionych korzyści dla układu trawiennego (spożywanie 100g suszonych śliwek dziennie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit)

Dlaczego wybrali śliwki kalifornijskie

Zobacz dlaczego znany cukiernik paul.a.young wybiera śliwki kalifornijskie

Zobacz dlaczego szef Rosemary Shrager wybiera śliwki kalifornijskie