Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 1kg udźca cielęcego
  • ostra papryka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej (francuskiej)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
  • 12+8 śliwek kalifornijskich
  • 12 plasterków suszonych jabłek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka domowej „vegety” (mieszanki suszonych warzyw i ziół)
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła

DIRECTIONS

Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 plastrów. Przykrywamy mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy kawałek oprószamy z obu stron solą i ostrą papryką, smarujemy z jednej strony ostrą musztardą i musztardą ziarnistą, posypujemy bułka tartą. Na każdym plastrze układamy w poprzek po 1 plastrze boczku, 2 śliwki i plaster jabłka. Ciasno zwijamy rulony i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy zrazy ze wszystkich stron na rumiano, a następnie przekładamy do szerokiego garnka. Zrazy oprószamy domową „vegetą”, dodajemy pozostałe 8 śliwek kalifornijskich, tymianek, masło i wlewamy tyle wrzątku, by przykrył mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 30 min. Wyjmujemy zrazy z garnka i po usunięciu wykałaczek trzymamy w cieple. Usuwamy gałązki tymianku, a sos razem ze śliwkami miksujemy na gładki mus. Zrazy podajemy z ugotowaną na sypko niepaloną kaszą gryczaną lub domowymi kopytkami oraz śliwkowym sosem w sosjerce.

Przepis autorstwa Chillibite.pl pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Chillibite.pl