Przepisy

Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem

Zabielana grzybowa z lanymi kluseczkami, marynowanymi śliwkami kalifornijskimi i koperkiem
  • 00:45 + 2godz. na bulion
  • 10

Składniki

2l bulionu grzybowego
500ml kwaśnej śmietany 18%
2 białe cebule
300g ziemniaków
100ml oleju słonecznikowego
4ząbki czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
250g suszonych śliwek kalifornijskich
250ml wina Marsala
1pęczek świeżego koperku
1kostka masła solonego 3%
80g orzechów laskowych prażonych
olej koperkowy

Lane kluseczki

500g mąki
8 jaj
500ml mleka
sól

Przygotowanie

Wino Marsala zagotować i zalać nim przekrojone na pół śliwki, odstawić. Suszone grzyby pokroić w nieregularne paski, a cebulę i czosnek w kostkę. Całość podsmażyć i dodać masło do zrumienienia. Rumiane składniki zalać bulionem grzybowym. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i gotować całość, aż ziemniaki zmiękną. Dodać śmietanę, całość zmiksować i doprawić solą. W mikserze połączyć jaja z mąką. Dodać mleko aż do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Za pomocą przecieraka do lanych kluseczek uformować kluseczki na osolony wrzątek i ugotować. Kluseczki odcedzić i skropić olejem, wymieszać. Koperek porwać na mniejsze gałązki. Do miseczek nałożyć lane kluseczki, dodać odcedzone śliwki i wlać zupę. Na wierzchu położyć sporą ilość gałązek koperku, skropić wierzch olejem koperkowym, posypać prażonymi orzechami laskowymi. Nadmiar zupy przelać do wazy.