Przepisy

Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską

Wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską
  • 03:00 w tym wyrastanie 01:30
  • 9-12

Składniki

Ciasto

7g drożdży instant
120ml mleka roślinnego
85g brązowego cukru
1/2 szkl. pure z dyni
skórka z 1/2 pomarańczy
1/4 łyżeczki cynamonu
350g mąki pszennej
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

Nadzienie

50g śliwek kalifornijskich
30g suszonej żurawiny
30g daktyli
30g suszonych fig
90ml soku pomarańczowego
1 łyżka brandy
1 łyżeczka skórki z cytryny i limonki
skórka z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:

Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.

Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.

Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.

Candy Company
Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/