Przepisy

Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską
  • 00:60 + 4-5 godz. gotowania bigosu
  • Duży garnek (4-5l)

Składniki

40 g suszonych grzybów, namoczonych w 3 szklankach letniej wody
2kg kiszonej kapusty
2 czerwone cebule
1 1/2 gwiazdki anyżu
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
2 litry wody
2 łyżki soli
2kg fioletowej kapusty
2 kwaśne jabłka
2szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
35 suszonych śliwek kalifornijskich
300ml wytrawnego czerwonego wina
50ml żubrówki
1/2szklanki sosu sojowego
15 ziaren pieprzu, lekko rozgniecionych w moździerzu
12 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
6 liści laurowych
1łyżeczka mielonej czarnuszki
2łyżeczki kminku
2łyżeczki pieprzu ziołowego
2łyżeczki ziaren kolendry
2łyżeczki ziaren gorczycy białej
1łyżka cząbru
2łyżki majeranku
2łyżeczki tymianku
2szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy
2kg świeżych grzybów shiitake
6łyżek oleju
3łyżki sosu sojowego
1łyżeczka syropu klonowego lub z agawy
1/4łyżeczki soli

Przygotowanie

Kiszoną kapustę posiekać na mniejsze kawałki, czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać dużo oleju. Dodać cebulę oraz anyż i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy oraz 2 litry wody i 2 łyżki soli. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu.

W międzyczasie przygotować grzyby shiitake. Każdego grzyba przekroić na pół, jeśli jest bardzo duży podzielić na cztery części. Grzyby włożyć do dużej miski. W małej szklance połączyć olej, sos sojowy, syrop z agawy i sól. Następnie tak powstały sos wlać do miski z grzybami i delikatnie wymieszać.

Natarte grzyby wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec przez 15 – 20 minut.

Wrócić do przygotowywania bigosu. Czerwoną kapustę poszatkować na mandolinie, jabłka w skórkach zetrzeć na tarce. Namoczone grzyby wyjąć z wody (wody nie wylewać!) i posiekać na mniejsze kawałki. Śliwki kalifornijskie pokroić w grube paski.

Do garnka z podgotowaną kiszoną kapustą dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z wodą z moczenia grzybów, dokładnie wymieszać i gotować przez przynajmniej 4 godziny, w razie potrzeby dodać trochę wody. Gotować przez 5 – 6 godzin, najlepiej smakuje następnego dnia.