Przepisy

Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami

Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami
  • 00:15
  • 1

Składniki

⅓ szkl. oleju kokosowego, rozpuszczonego
3 łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
4 łyżki syropu klonowego
½ szkl. śliwek kalifornijskich
odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
½ szkl. migdałów
½ szkl. dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
odrobina soli

Przygotowanie

1.Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia.

2.Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia.

3.W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami.

4.Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały.

5.Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!

Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!

Przepis autorstwa erVegan

erVegan
Autor

erVegan