Przepisy

Trufelki ze śliwką kalifornijską

Trufelki ze śliwką kalifornijską
  • 00:20
  • 15-17

Składniki

200g śliwek kalifornijskich
100g migdałów blanszowanych (bez skórki)
1łyżka łyżka kakao
1 łyżeczka miodu
skórka i sok z ½ pomarańczy
50g pokruszonych pistacji (nie solonych), do obtoczenia trufelek

Przygotowanie

Do miseczki wkładamy śliwki kalifornijskie, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok. Odstawiamy na noc do nasączenia. Prażymy migdały na suchej patelni lub lekko podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 12 min do złotego koloru. Studzimy. Drobno mielimy wystudzone migdały. Śliwki kalifornijskie odsączamy z nadmiaru soku. Wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Dodajemy miód, kakao, zmielone migdały. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Powstanie dość elastyczna masa, z której formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy uformowane trufelki do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Schłodzone trufelki obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Wykładamy do mini papilotek. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce ok. 5 dni.

Przepis pochodzi z e-booka „Śliwka na 16 sposobów”.