Przepisy

Terrina z wędzonego twarogu ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem

Terrina z wędzonego twarogu ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem
  • 00:30 + 03:00 chłodzenia
  • 14

Składniki

500g sera białego, wędzonego solankowego (ewentualnie biały ser)
250ml śmietanki 30% UHT
7 łyżek jogurtu
10 śliwek suszonych z Kalifornii, drobno posiekanych
7 łyżeczek żelatyny spożywczej
pęczek szczypiorku, drobno posiekany
1 mały ząbek czosnku
. opcjonalnie pieprz do smaku
. kiełki do dekoracji
1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia na terrinę

Przygotowanie

Naczynie lub naczynka na terrinę wysmarować oliwą, nadmiar zdjąć ręcznikiem papierowym.

Do miksera przełożyć ser, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę śmietanki UHT, miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, doprawić pieprzem. (Ser solankowy jest wystarczająco słony więc soli nie dodajemy, przy wersji z serem białym naturalnym trzeba dodać sól do smaku).

W małym rondlu lekko podgrzać pozostałą część śmietanki UHT, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek. Całość przelać do masy serowej, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Dodać posiekane śliwki kalifornijskie i szczypiorek, masę wymieszać ręcznie i przelać do naczynia lub naczynek na terrinę.

Terrinę przełożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.