Terrina z wędzonego twarogu ze śliwkami kalifornijskimi i szczypiorkiem

Porcje: 14czas przygotowania: 30 min + 3h chłodzenia

Składniki

  • 500g sera białego, wędzonego solankowego (ewentualnie biały ser)
  • 250 ml śmietanki 30% UHT
  • 7 łyżek jogurtu
  • 10 śliwek suszonych z Kalifornii, drobno posiekanych
  • 7 łyżeczek żelatyny spożywczej
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekany
  • 1 mały ząbek czosnku
  • opcjonalnie pieprz do smaku
  • kiełki do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia na terrinę

DIRECTIONS

Naczynie lub naczynka na terrinę wysmarować oliwą, nadmiar zdjąć ręcznikiem papierowym.

Do miksera przełożyć ser, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę śmietanki UHT, miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, doprawić pieprzem. (Ser solankowy jest wystarczająco słony więc soli nie dodajemy, przy wersji z serem białym naturalnym trzeba dodać sól do smaku).

W małym rondlu lekko podgrzać pozostałą część śmietanki UHT, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać nie pozostawiając grudek. Całość przelać do masy serowej, jeszcze raz dokładnie zmiksować. Dodać posiekane śliwki kalifornijskie i szczypiorek, masę wymieszać ręcznie i przelać do naczynia lub naczynek na terrinę.

Terrinę przełożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.