Przepisy

Szaszłyki z krewetek, śliwek kalifornijskich i ananasa

Szaszłyki z krewetek, śliwek kalifornijskich i ananasa
  • 00:40
  • 6

Składniki

Szaszłyki:

12 krewetek, większych
8 śliwek kalifornijskich
¼ świeżego ananasa
6 patyczków szaszłykowych

Marynata:

. sok z połowy limonki
łyżka posiekanej kolendry
łyżeczka posiekanego imbiru
. ząbek czosnku, drobno posiekany
. mała papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżka oleju z winogron (lub innego bezzapachowego)
. szczypta soli

 

 

Przygotowanie

Śliwki kalifornijskie przetnij na pół, ananasa pokrój w większą kostkę. Krewetki delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty, przełóż do nich krewetki, śliwki kalifornijskie i ananasa, całość dobrze wymieszaj, odstaw do lodówki na 20 minut. Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na kilka minut. Składniki z marynaty nadziewaj na patyczki szaszłykowe, mieszając je ze sobą. Szaszłyki grilluj po 3 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.