Przepisy

Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem

Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem
  • 00:25- 00:30
  • 4

Składniki

100g wegańskich pierniczków
300ml czerwonego wytrawnego wina
300ml wody
30-50ml syropu klonowego
400g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250g śliwek kalifornijskich
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy extra virgin
szczypta soli

Przygotowanie

Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż. Do garnka wlej wino, wodę i 30 ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę. Dopraw do smaku szczyptą soli,  dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.