Przepisy

Stek z kalafiora z salsą z suszonych śliwek kalifornijskich i fasoli

Stek z kalafiora z salsą z suszonych śliwek kalifornijskich i fasoli
  • 00:50
  • 2

Składniki

1 kalafior
2łyżeczki herbaty jaśminowej
4 śliwki kalifornijskie
3 pomidory
sól i pieprz
mięta

Salsa

1 puszka czarnej fasoli
4 posiekane śliwki kalifornijskie
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 posiekanej papryczki chilli
1łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
2łyżeczki kuminu
1 pomidor bez skórki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku ze śliwek kalifornijskich

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pozostałe składniki, oprócz natki pietruszki. Smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10 min, do momentu aż lekko zgęstnieje. Podawaj ciepłe, w miskach z garniszem z natki pietruszki.

Kalafior pokrój w plastry, na 4 kawałki. Rozłóż plastry na naoliwionej tacy i dopraw solą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 12 minut, następnie odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-12 minut do momentu, aż wierzch będzie przypieczony, a całość ugotowana.

Zalej jaśminową herbatę taką ilością wody, aby po odsączeniu płyn zakrył śliwki.(ok. 1 filiżanki). Herbatę parz przez 10 minut, odsącz i polej nią śliwki kalifornijskie.

Pomidory obierz ze skórki, potnij na 8 części. Śliwki odsącz z herbaty i potnij na wąskie paski. Połącz z pomidorami i porządnie dopraw.

Kalafior podaj polany delikatnie oliwą, posypany śliwkami z pomidorami z salsą fasolowo-śliwkową.