Spaghetti pełnoziarniste z pesto z marynowanych śliwek kalifornijskich

Składniki

  • 300g śliwek kalifornijskich
  • 2 listki laurowe
  • 3szt. ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu różowego
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

DIRECTIONS

Przygotowujemy marynatę. Do suchego słoika wkładamy liść laurowy, parę plasterków czosnku, ziele angielskie. Wkładamy warstwę śliwek, układając ciasno. Obsypujemy ziołami. Mieszamy sok pomarańczowy, sól i ocet balsamiczny. Każdą warstwę śliwek skrapiamy mieszanką, aż do wyczerpania. Ostatnią warstwę śliwek obsypujemy pozostałymi ziołami, czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem różowym. Dociskamy śliwki do dna słoiczka. Zalewamy śliwki oliwą z oliwek. Odstawiamy, po 3 dniach śliwki są gotowe do użycia. Do robota kuchennego dodajemy wysuszone liście pietruszki, czosnek, szczyptę soli. Miksujemy. Dodajemy marynowane śliwki, orzechy włoskie, oliwę z marynaty, sok cytrynowy. Dokładnie miksujemy składniki do otrzymania gęstej pasty. Spaghetti gotujemy al dente. Makaron odcedzamy. Do garnka dodajemy pesto, wlewamy niewielką ilość ugotowanej wody, w której gotował się makaron. Mieszamy. Dodajemy spaghetti, cały czas mieszając. Przyprawiamy według smaku. Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis autorstwa Cook&Bake with me pochodzi z e-booka “Śliwka kalifornijska na 16 sposobów”.

Autor

Cook&Bake with me