Przepisy

Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi

Śniadaniowe muffiny jajeczne z warzywami i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:25
  • 6

Składniki

3 jajka
100g serka naturalnego kremowego lub fety
50g boczku pokrojonego w kostkę
50g śliwek kalifornijskich pokrojonych w kostkę
1/2 papryki posiekanej
garść jarmużu
2łyżki mąki
1łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kiełi do dekoracji

Przygotowanie

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Jarmuż zalej wrzątkiem, po ok. 1 minucie zlej wrzątek, jarmuż odciśnij, posiekaj. Do miski przełóż żółtka, serek, boczek, śliwki, paprykę, jarmuż, mąkę, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz, całość wymieszaj. Dodaj ubite białka, ponownie wymieszaj. Masę nakładaj do foremek/papilotów muffinkowych. Muffiny piecz przez 15 minut w temp. 175 stopni, opcja termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika muffiny udekoruj kiełkami i podawaj ciepłe.