Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Składniki

  • 1kg skrzydełek z kurczaka
  • 1/2łyżeczki soli

DIRECTIONS

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.

Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę  z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.

Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.

Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).

Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.

Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.