Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • ½ dużego jabłka
  • ½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • . sok z ½ limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • . opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

DIRECTIONS

Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.

Autor

Marieta Marecka