Przepisy

Sałatka z marynowanymi w herbacie śliwkami kalifornijskimi

Sałatka z marynowanymi w herbacie śliwkami kalifornijskimi
  • 00:15 + 1 dzień na marynatę
  • 4 porcje, 2-3 słoiki marynaty

Składniki

MARYNATA

500g śliwek kalifornijskich
400 ml bardzo mocnego naparu Earl Grey
½ cytryny
400ml dobrego octu z czerwonego wina
200g cukru
kawałek kory cynamonu
kilkanaście goździków
⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

SAŁATKA

100g świeżego szpinaku
1 upieczona papryka
1 dojrzałe awokado
2 pomarańcze
1 ugotowane na twardo jajko
10-12 marynowanych w herbacie śliwek kalifornijskich
płatki chilli
uprażony sezam

DRESSING

6 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
6 łyżek sosu z marynowanych śliwek kalifornijskich
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy marynatę. Śliwki wkładamy do garnka, dodajemy wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę, zalewamy bardzo mocnym naparem herbaty i odstawiamy na noc. Następnego dnia doprowadzamy śliwki do wrzenia i wyłączamy. Zagotowujemy ocet winny z przyprawami, dodajemy do śliwek i odstawiamy do wystudzenia. Zimne śliwki przekładamy do słoików, zalewamy wrzącą marynatą i zakręcamy słoiki. Tak przygotowane śliwki są gotowe do użycia. Marynowane śliwki kalifornijskie dodajemy do sałatek, pasztetów, serów. Z pomarańczy wycinamy filety (z resztek wyciskamy sok do dressingu). Przecinamy awokado wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy łyżką kawałki miąższu. Obieramy jajko i kroimy na cząstki. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski. Miksujemy składniki dressingu na gładką emulsję i mieszamy ze szpinakiem. Układamy szpinak w salaterce lub talerzu, dodajemy cząstki pomarańczy, kawałki awokado, jajka i papryki. Całość oprószamy płatkami chilli i uprażonym sezamem.

Przepis autorstwa Chillibite, pochodzi z e-booka „Śliwka na 16 sposobów”.