Sałatka z marynowanymi w herbacie śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 500g śliwek kalifornijskich
  • ½ cytryny
  • 400ml dobrego octu z czerwonego wina
  • 200g cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • kilkanaście goździków
  • ⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

DIRECTIONS

Na początku przygotowujemy marynatę. Śliwki wkładamy do garnka, dodajemy wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę, zalewamy bardzo mocnym naparem herbaty i odstawiamy na noc. Następnego dnia doprowadzamy śliwki do wrzenia i wyłączamy. Zagotowujemy ocet winny z przyprawami, dodajemy do śliwek i odstawiamy do wystudzenia. Zimne śliwki przekładamy do słoików, zalewamy wrzącą marynatą i zakręcamy słoiki. Tak przygotowane śliwki są gotowe do użycia. Marynowane śliwki kalifornijskie dodajemy do sałatek, pasztetów, serów. Z pomarańczy wycinamy filety (z resztek wyciskamy sok do dressingu). Przecinamy awokado wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy łyżką kawałki miąższu. Obieramy jajko i kroimy na cząstki. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy w paski. Miksujemy składniki dressingu na gładką emulsję i mieszamy ze szpinakiem. Układamy szpinak w salaterce lub talerzu, dodajemy cząstki pomarańczy, kawałki awokado, jajka i papryki. Całość oprószamy płatkami chilli i uprażonym sezamem.

Przepis autorstwa Chillibite, pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Chillibite.pl