Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską

Porcje: 1czas przygotowania: 15 min

Składniki

  • 5 liści jarmużu (ok. 100 g)
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżka ziaren granatu
  • 50 g sera pleśniowego np. brie, camembert lub gorgonzola
  • kilka orzechów pekan lub włoskich
  • czarny pieprz
  • DRESSING:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka konfitury śliwkowej
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

DIRECTIONS

W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na dressing. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody dla rozcieńczenia (w przypadku gdyby konfitura była bardzo gęsta). Pomarańczę myjemy i obieramy. Wycinamy z niej fileciki (sam miąższ bez błon). Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy je zgrubiałych części. Listki gotujemy na parze ok. 4 min, aż staną się miękkie, ale nadal będą trzymały fason. Przekładamy je do miski. Dodajemy kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojony w kawałki ser oraz ziarna granatu. Całość polewamy dressingiem. Możemy posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Madame Edith