Przepisy

Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską

Sałatka z jarmużem, pomarańczą i śliwką kalifornijską
  • 00:15
  • 1

Składniki

5 liści jarmużu (ok.100g)
8 śliwek kalifornijskich
1/2 pomarańczy
1łyżka ziaren granatu
50g sera pleśniowego (brie, camembert lub gorgonzola)
kilka orzechów pekan lub włoskich
czarny pieprz

Dressing

2łyżeczki oliwy
1płaska łyżeczka konfitury śliwkowej
1/2łyżeczki octu balsamicznego
1/2łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

W małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na dressing. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody dla rozcieńczenia (w przypadku gdyby konfitura była bardzo gęsta). Pomarańczę myjemy i obieramy. Wycinamy z niej fileciki (sam miąższ bez błon). Liście jarmużu dokładnie myjemy i pozbawiamy je zgrubiałych części. Listki gotujemy na parze ok. 4 min, aż staną się miękkie, ale nadal będą trzymały fason. Przekładamy je do miski. Dodajemy kawałki pomarańczy, orzechy, pokrojony w kawałki ser oraz ziarna granatu. Całość polewamy dressingiem. Możemy posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka „Śliwka na 16 sposobów”.

Madame Edith
Autor

Madame Edith