Przepisy

Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi

Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:20
  • 2

Składniki

Sałata

4 główki sałaty rzymskiej baby ( lub zwykła sałata rzymska)
20dkg piersi z indyka
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego tymianku
szczypta soli
6-8 śliwek kalifornijskich
garść orzechów włoskich
1 mała czerwona cebula

Winegret tymiankowo- lubczykowy

4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżka posiekanego lubczyku
sól do smaku

Przygotowanie

Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.

Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok. 5 minut. Po zdjęciu z patelni każdy z kawałków mięsa kroimy w paski.
Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.

Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.

Winegret tymiankowo – lubczykowy
Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.