Rukola ze śliwkami kalifornijskimi i truskawkami

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 6-8 świeżych truskawek
  • 8-10 śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • szczypta soli
  •  
  • Winegret na oleju lnianym:
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól do smaku
  •  

DIRECTIONS

Pestki dyni przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok. 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki, truskawki w talarki.Opłukaną i osuszoną rukolę przekładamy na talerz (misę), dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie i truskawki, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy winegretem na oleju lnianym z tymiankiem.
Winegret na oleju lnianym z tymiankiem:
Świeży tymianek bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oleju lnianego, mieszamy. Dodajemy pozostały olej lniany, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą do smaku.