Przepisy

Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi

Roladki z dorsza z pesto pietruszkowym i śliwkami kalifornijskimi
  • 00:30
  • 4

Składniki

40-50dag roladki z dorsza
4plastry szynki dojrzewającej/ew.boczku
60g posiekanych śliwek kalifornijskich
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz do smaku

Przygotowanie

Polędwiczkę  z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 odcinki. Każdy z kawałków natnij wzdłuż do połowy wysokość, każdą z powstałych połówek także natnij wzdłuż w połowie wysokości. W ten sposób powinien powstać płaski prostokąt z dorsza. W blenderze zmiksuj na pesto: natkę pietruszki, oliwę, sok i skórkę z cytryny, całość dopraw do smaku solą. Rybę ułóż na plastrze szynki, lekko oprósz solą (pesto będzie już słone), na wierzchu rozsmaruj pesto pietruszkowe, posyp posiekanymi śliwkami kalifornijskimi. Całość zwiń w roladkę, którą możesz związać sznurkiem lub przypiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, z termoobieg przez 15-20 minut. Jeśli zostało Ci pesto możesz podawać je jako dodatek do gotowych roladek.