Rolada z udek drobiowych z imbirową śliwką kalifornijską i z sosem z brusznicy

Składniki

  • 500g mięsa z udek kurczaka
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 1łyżka poszatkowanej świeżej melisy cytrynowej
  • 1czubata łyż. świeżo startego imbiru
  • sól, pieprz cytrynowy, czarny sezam do dekoracji

DIRECTIONS

Śliwki kalifornijskie drobno pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać drobno poszatkowaną melisę, starty imbir i podlać całość niedużą ilością wrzątku, tak by śliwki zmiękły jeszcze bardziej i masa zrobiła się klejąca. Odstawić na 15 minut.

Mięso z udek kurczaka oczyścić z tłuszczu i pokroić w drobniejsze kawałki, zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i startą skórką z cytryny, na koniec wbić całe jajo i bardzo dokładnie połączyć z mięsem.

Lekko zwilżyć folię aluminiową i ułożyć na niej przygotowane mięso, równo rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Rozsmarować na nim farsz ze śliwek kalifornijskich zachowując odstęp od brzegu ok. 1,5 cm. Zwinąć całość w roladę dociskając i formując zgrabny rulon. Na końcach zwinąć folię jak cukierek.
Wstawić do pieca nagrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie rozwinąć roladę od góry, posypać sezamem i dopiec jeszcze przez ok. 10 minut rozwiniętą, żeby się lekko przyrumieniła, ale nie wyschła.

W trakcie pieczenia rolady przygotować sos z borówki. Jabłko obierać i drobno pokroić. W rondelku podgrzewać masło, do którego należy wsypać jabłko i prażyć razem. Goździki i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu i dodać do jabłka razem z miodem. Smażyć ciągle mieszając. Jeśli jabłka się nie rozpadną lekko je zmiksować blenderem i znów wstawić na gaz. Dosypać brusznicę i mieszając część z borówek rozgnieść łyżką. Podlać całość wodą i gotować ok. 5 minut. Podawać do gorącej rolady, pokrojonej w plastry.

Autor

Marieta Marecka