Przepisy

Risotto ze słonecznika ze smażonym sandaczem, grzybami i śliwką kalifornijską

Risotto ze słonecznika ze smażonym sandaczem, grzybami i śliwką kalifornijską
  • 00:180
  • 10

Składniki

Bulion

2pęczki włoszczyzny
2kg pomidorów
2kg pieczarek
1główka czosnku

Risotto

800 g łuskanego ziarna słonecznika
3 cebule szalotki
4 ząbki czosnku
1,5 kg filetu z sandacza
1 kg borowików lub 500 g pieczarek różowych
1 pęczek trybuli
1 pęczek natki pietruszki
300 ml śmietanki 36%
120 g masła
100 g parmezanu
200 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 cytryny
250 g suszonych drylowanych śliwek kalifornijskich
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie

Z włoszczyzny, pomidorów, pieczarek i czosnku ugotować bulion. Ziarna słonecznika zalać 2 litrami bulionu i gotować aż ziarna zmiękną- około 1-2 godzin. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W rondlu na połowie masła i oleju zeszklić szalotkę i czosnek, a następnie dodać ziarna słonecznika. W razie potrzeby można dodać więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wlać śmietankę i gotować powoli około 15 minut delikatnie mieszając miękką łyżką, aby nie połamać ziaren. Sandacza pokroić na porcje, doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć od strony skóry do zarumienienia. Rybę przełożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 5-10 minut. Grzyby pokroić w cienkie plasterki. Przygotować vinaigrette łącząc olej rzepakowy z sokiem z cytryny. Śliwki pokroić w paski. Miękkie risotto należy wykończyć masłem i startym parmezanem, dodać posiekaną natkę pietruszki i śliwki, całość delikatnie wymieszać. Risotto przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć kawałek sandacza i grzyby. Całość skropić rzepakowym vinaigrette i udekorować listkami trybuli.