Przepisy

Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną
  • 00:60
  • 4

Składniki

Pudding chia

3 łyżki nasion Chia
250ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

Mus ze śliwek kalifornijskich

200g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
skórka otarta z cytryny
8 łyżek wody

Do dekoracji

bita śmietana
kawałki śliwek kalifornijskich
listki świeżej mięty

Przygotowanie

Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie.

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.

W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.