Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną

Porcje: 6czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • SALSA
  • ½ mango
  • ½ papryczki chili
  • melisa cytrynowa
  • ½ łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • szczypta soli
  • PLACKI
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ szklanki wody
  • 5 śliwek kalifornijskich
  • olej rzepakowy

DIRECTIONS

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy kaszę blenderem, doprawiamy szczyptą soli. Śliwki do placuszków zalewamy niewielką ilością gorącej wody i krótko podgrzewamy aż śliwki zmiękną. Miksujemy na pastę i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Mango obieramy i kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowane chili, melisę, pieprz i olej lniany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju smażymy małe placuszki. Podajemy je ciepłe ze schłodzoną salsą.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Marieta Marecka