Placuszki gryczano-śliwkowe z salsą egzotyczną
Porcje: 6czas przygotowania: 30 min
Składniki
- SALSA
- ½ mango
- ½ papryczki chili
- melisa cytrynowa
- ½ łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
- 1 łyżka oleju lnianego
- szczypta soli
- PLACKI
- ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ¾ szklanki wody
- 5 śliwek kalifornijskich
- olej rzepakowy
DIRECTIONS
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień miksujemy kaszę blenderem, doprawiamy szczyptą soli. Śliwki do placuszków zalewamy niewielką ilością gorącej wody i krótko podgrzewamy aż śliwki zmiękną. Miksujemy na pastę i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy. Mango obieramy i kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowane chili, melisę, pieprz i olej lniany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju smażymy małe placuszki. Podajemy je ciepłe ze schłodzoną salsą.
Przepis autorstwa Mariety Mareckiej pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.