Przepisy

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki
  • 02:00
  • 14

Składniki

Ciasto:

2 średnie cukinie ok. 60 dkg
1 większy ziemniak
3 łyżki mąki orkiszowej
15dkg śliwek kalifornijskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła miękkiego
1 łyżeczka soli
. pieprz (opcjonalnie)
. olej do smażenia
. ręcznik papierowy do odsączania

Przygotowanie

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich, jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto – brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.