pizza-ze-sliwka-bekonem
pizza-ze-sliwka-bekonem

Pizza ze śliwką kalifornijską i bekonem

Składniki

  • 2 gotowe spody do pizzy
  • 4 plastry bekonu, pociętego na paski
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 40g posiekanych śliwek kaliforijskich
  • 150g mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Świeżo mielony pieprz

DIRECTIONS

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Spody do pizzy połóż na posmarowanym oliwą papierze do pieczenia. Polej sosem pomidorowym, zostawiając ok 1cm przerwy na brzegi. Na patelnię wrzuć bekon i cebulę. Smaż 4-5 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula lekko zmięknie. Połowę mieszanki rozłóż równomiernie na dwóch plackach, posyp śliwkami, mozzarellą i pozostałą porcją boczku i cebuli. Dodaj szczypiorek i pieprz. Wsadź do piekarnika na 10 minut i piecz, aż ser będzie lekko złoty i z bąbelkami.