Pierś z kaczki ze świeżym tymiankiem, śliwką kalifornijską oraz puree z jabłek, śliwek kalifornijskich i selera
Składniki
- 2 piersi kaczki
- 4 ząbki czosnku z łupiną
- 8 galązek świeżego tymianku
- sól wedle uznania
DIRECTIONS
Seler i jabłka obrać, pokroić w kawałki. Do naczynia do zapiekania przełożyć seler, dodać trochę oliwy, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Po 15 – 20 minutach, kiedy seler będzie już trochę miękki dodać jabłka i śliwki kalifornijskie, piec kolejne 15 – 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, chwilę ostudzić i zblendować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji purée.
Piersi z kaczki umyć, osuszyć. Skórę (od strony tłuszczu) naciąć w karo, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć: pierś kaczki, świeży tymianek w gałązkach, suszone śliwki kalifornijskie, całe ząbki czosnku, lekko rozgniecione.
Pierś kaczki kładziemy naciętą skórą do dołu i smażymy do momentu całkowitego wytopienia tłuszczu (czas zależy od grubości tłuszczu, warto dobrze go wysmażyć). Następnie przewracamy pierś na drugą stronę i smażymy (w zależności od grubości piersi i od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy) od 8 do 12 minut. Jeśli pierwszy raz smażysz pierś z kaczki zawsze można odciąć końcówkę jednej z piersi i zobaczyć na jakim jest etapie wysmażenia.
Kaczkę zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej i pozwalamy jej odpocząć ok. 3 minut. Tak przygotowane piersi kaczki kroimy na plastry (grubość zależy od preferencji) i układamy na talerzu, dekorujemy śliwkami kalifornijskimi z patelni i świeżymi łodygami tymianku oraz przygotowanym wcześniej purée.