Przepisy

Pierś z indyka z imbirową śliwką i tabbouleh z kaszy mazurskiej

Pierś z indyka z imbirową śliwką i tabbouleh z kaszy mazurskiej
  • 02:00, oczekiwanie 12 godz.
  • 2

Składniki

1 pierś z indyka, ok. 1kg
1 łyżeczka kolendry
3 goździki
1 suszona peperoncini lub spora łyżeczka pieprzu Cayenne
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Solanka

ok.1 litra wody
2 łyżki soli
3 plastry imbiru świeżego
3 śliwki kalifornijskie

Sos śliwkowy

30 śliwek kalifornijskich
2 łyżki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka anyżu
2 łyżki masła
szczypta soli

Tabbouleh

3/4 szklanki kaszy mazurskiej
4 suszone pomidory
sok z cytryny
oliwa z oliwek
koperek
mięta
sól,pieprz

Przygotowanie

Zagotowujemy wodę z solą, śliwkami i imbirem. Studzimy, pierś z indyka wkładamy do solanki. Odstawiamy do lodówki na ok. 12 godz. Osuszamy mięso i przyprawiamy. Kolendrę, goździki, sól i paprykę peperoncini ucieramy w moździerzu. Dolewamy oliwę i ucieramy pastę, doprawiając ją pieprzem. Nacieramy indyka i pieczemy pod przykryciem w 180°C, przez ok. 35 min. Śliwki zalewamy wodą, dodajemy starty imbir i utarty anyż, gotujemy, aż zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem i ewentualnie przecieramy przez sitko, wstawiamy znów na gaz. Dodajemy masło i sól, podgrzewamy ciągle mieszając. Indyka smarujemy częścią sosu i pieczemy kolejne 35 min. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210°C na 15 min. Kaszę gotujemy w nieosolonym wrzątku na sypko, przekładamy do miski. Pomidory, koperek i miętę szatkujemy bardzo drobno. Dodajemy do kaszy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, podlewamy całość oliwą i odkładamy do schłodzenia. Indyka odstawiamy na ok. 7 min. Podajemy z tabbouleh.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej pochodzi z e-booka „Śliwka na 16 sposobów”.