Pieczony jeleń z czerwoną kapustą, śliwką kalifornijską i grzanką

Składniki

  • 1 comber z jelenia
  • 150ml żurawiny w słoiku
  • 1litr soku z czarnej porzeczki
  • 700ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100g powideł śliwkowych
  • 100g masła
  • 100ml sosu Hoisin
  • 50g kuminu mielonego
  • sól
  • cukier
  • 1 laska cynamonu
  • 1 bochenek chleba

DIRECTIONS

Kapustę pokroić najdrobniej jak to możliwe na cienkie paseczki i wymieszać z solą i cukrem aby puściła sok. Kapustę podsmażyć w szerokim rondlu i dolać wino. Po odparowaniu wina do kapusty dodać sok porzeczkowy oraz śliwki i dusić do miękkości kapusty. W razie potrzeby uzupełnić płyn wodą. Pod koniec duszenia do kapusty dodać żurawinę oraz powidła śliwkowe i mieszać aż kapusta będzie miękka oraz lśniąca. Oczyszczony comber z jelenia obsmażyć z obu stron, a następnie posmarować sosem Hoisin i piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 12-15 minut. Po upływie tego czasu mięso wyciągnąć z piekarnika, ponownie posmarować sosem Hoisin i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Chleb włożyć do zamrażalnika, aby lekko stwardniał, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki chleba skropić oliwą, posypać kuminem i podsmażyć lub zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do zarumienienia. Duszoną kapustę przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć 2 plastry mięsa i grzankę.

Autor

Witek Iwański