Pieczony jeleń z czerwoną kapustą, śliwką kalifornijską i grzanką
Składniki
- 1 comber z jelenia
- 150ml żurawiny w słoiku
- 1litr soku z czarnej porzeczki
- 700ml wytrawnego czerwonego wina
- 200g suszonych śliwek kalifornijskich
- 100g powideł śliwkowych
- 100g masła
- 100ml sosu Hoisin
- 50g kuminu mielonego
- sól
- cukier
- 1 laska cynamonu
- 1 bochenek chleba
DIRECTIONS
Kapustę pokroić najdrobniej jak to możliwe na cienkie paseczki i wymieszać z solą i cukrem aby puściła sok. Kapustę podsmażyć w szerokim rondlu i dolać wino. Po odparowaniu wina do kapusty dodać sok porzeczkowy oraz śliwki i dusić do miękkości kapusty. W razie potrzeby uzupełnić płyn wodą. Pod koniec duszenia do kapusty dodać żurawinę oraz powidła śliwkowe i mieszać aż kapusta będzie miękka oraz lśniąca. Oczyszczony comber z jelenia obsmażyć z obu stron, a następnie posmarować sosem Hoisin i piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 12-15 minut. Po upływie tego czasu mięso wyciągnąć z piekarnika, ponownie posmarować sosem Hoisin i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Chleb włożyć do zamrażalnika, aby lekko stwardniał, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki chleba skropić oliwą, posypać kuminem i podsmażyć lub zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do zarumienienia. Duszoną kapustę przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć 2 plastry mięsa i grzankę.