Przepisy

Pieczony jeleń z czerwoną kapustą, śliwką kalifornijską i grzanką

Pieczony jeleń z czerwoną kapustą, śliwką kalifornijską i grzanką
  • 00:60
  • 10

Składniki

1 comber z jelenia
1główka czerwonej kapusty
150ml żurawiny w słoiku
1litr soku z czarnej porzeczki
700ml wytrawnego czerwonego wina
200g suszonych śliwek kalifornijskich
100g powideł śliwkowych
100g masła
100ml sosu Hoisin
50g kuminu mielonego
sól
cukier
1 laska cynamonu
1 bochenek chleba
Olej do smażenia
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kapustę pokroić najdrobniej jak to możliwe na cienkie paseczki i wymieszać z solą i cukrem aby puściła sok. Kapustę podsmażyć w szerokim rondlu i dolać wino. Po odparowaniu wina do kapusty dodać sok porzeczkowy oraz śliwki i dusić do miękkości kapusty. W razie potrzeby uzupełnić płyn wodą. Pod koniec duszenia do kapusty dodać żurawinę oraz powidła śliwkowe i mieszać aż kapusta będzie miękka oraz lśniąca. Oczyszczony comber z jelenia obsmażyć z obu stron, a następnie posmarować sosem Hoisin i piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 12-15 minut. Po upływie tego czasu mięso wyciągnąć z piekarnika, ponownie posmarować sosem Hoisin i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Chleb włożyć do zamrażalnika, aby lekko stwardniał, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Plasterki chleba skropić oliwą, posypać kuminem i podsmażyć lub zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do zarumienienia. Duszoną kapustę przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć 2 plastry mięsa i grzankę.