Pieczony bakłażan z pomidorkami i śliwką kalifornijską

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 50g śliwek kalifornijskich
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 150ml wody
  • 50g migdałów
  • 3 łyżki natki pietruszki

DIRECTIONS

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bakłażana myjemy, suszymy i przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę od strony miąższu nacinamy nożem tak, by nie przeciąć skórki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wkładamy w nacięcia. Bakłażany oprószamy solą, pieprzem i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego miąższem do góry, wlewamy wodę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 min. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę i śliwki kalifornijskie siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół. Migdały siekamy w słupki. Natkę pietruszki siekamy. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, śliwki. Wszystko mieszamy. Bakłażany wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wkładamy pomidorki z cebulą tak, by otaczały bakłażany. Posypujemy migdałami. Pieczemy kolejne 20 min. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oprószamy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Przepis autorstwa Crust&Dust pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 spsobów”.

 

Autor

Crust and Dust

Miłośniczka podlaskiej kuchni i kawy. Nałogowa kolekcjonerka książek kucharskich, foremek do pierniczków i pustych słoików, które w odpowiednim czasie zapełnia konfiturami.