Pieczony bakłażan z pomidorkami i śliwką kalifornijską
Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 50g śliwek kalifornijskich
- 200g pomidorków koktajlowych
- 150ml wody
- 50g migdałów
- 3 łyżki natki pietruszki
DIRECTIONS
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Bakłażana myjemy, suszymy i przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę od strony miąższu nacinamy nożem tak, by nie przeciąć skórki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki i wkładamy w nacięcia. Bakłażany oprószamy solą, pieprzem i smarujemy olejem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego miąższem do góry, wlewamy wodę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 min. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Cebulę i śliwki kalifornijskie siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół. Migdały siekamy w słupki. Natkę pietruszki siekamy. Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidory, śliwki. Wszystko mieszamy. Bakłażany wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wkładamy pomidorki z cebulą tak, by otaczały bakłażany. Posypujemy migdałami. Pieczemy kolejne 20 min. Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oprószamy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Przepis autorstwa Crust&Dust pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 spsobów”.