Pieczone części kurczaka z jarmużem i śliwką kalifornijską

Porcje: 3czas przygotowania: 40 min

Składniki

  • 3 podudzia i 3 udka z kurczaka
  • 100g śliwek kalifornijskich
  • 2 duże liście jarmużu
  • 1 czerwona cebula
  • 200ml domowego bulionu
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • sól,pieprz

DIRECTIONS

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy przyprawy i posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy części kurczaka, dokładnie mieszamy tak, aby obtoczyć je dokładnie w przyprawach i smażymy, obracając je od czasu do czasu, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie umieszczamy części w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. Wyciągamy z piekarnika, dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i porwane liście jarmużu. Mieszamy dokładnie i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na kolejne 10 minut. Podajemy z pietruszką lub kolendrą.

Przepis autorstwa Cook it Lean pochodzi z e-booka “Śliwka na 16 sposobów”.

Autor

Cook it Lean