Pieczeń rzymska z jajkiem przepiórczym, serwowana ze śliwką kalifornijską marynowaną w kawie żołędziowej i musem chrzanowym
Porcje: 2 keksówkiczas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki
- Pieczeń:
- 1,5 kg surowej białej kiełbasy
- 150 g bułki tartej + dodatkowa do oprószenia foremek
- 200 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 24 jajka przepiórcze
- Marynowane śliwki kalifornijskie:
- 20 śliwek kalifornijskich
- 100 g kawy żołędziowej
- 150 ml wody
- 50 ml octu z czerwonego wina
- 50 g miodu
- 4 goździki
- 1 laska cynamonu
- Mus chrzanowy:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 125 g serka Philadelphia
- 1 łyżka chrzanu
- Szczypta soli
DIRECTIONS
Zagotować wodę w rondelku, dodać jajka przepiórcze i gotować przez 4 minuty. Po tym czasie odcedzić jajka i przelać zimną wodą, żeby się ostudziły. Delikatnie obrać ze skorupek. Bułkę tartą namoczyć w mleku przez 15 minut. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Drobno pokroić natkę pietruszki. Wymieszać mięso z kiełbasy, cebulę, czosnek, namoczoną bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Dodać surowe jajka, dobrze wymieszać. Dwie keksówki wysmarować odrobiną oleju i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ½ masy mięsnej, wyrównać. Na środku ciasno ułożyć jajka przepiórcze. Przykryć resztą masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek.
Marynowane śliwki kalifornijskie:
W rondelku umieścić wszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. Zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia.
Mus chrzanowy:
Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce.