Przepisy

Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym

Pancakes z mascarpone, pistacjami i sosem różano-śliwkowym
  • 00:20
  • 10

Składniki

Placki

1 szkl. mąki
1 jajo
1 szkl. maślanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
szczypta soli

Krem mascarpone

250g mascarpone
200ml śmietanki kremówki
1/2 szkl. posiekanych pistacji
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos

200g śliwek kalifornijskich
2 łyżki miodu
1/3 szkl. soku z cytryny
1/2 szkl. soku z pomarańczy
2 łyżki wody różanej

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta na placki miksujemy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placuszki. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, mieszamy. W rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodajemy śliwki, gotujemy aż owoce zmiękną i blendujemy na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podajemy z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.