Przepisy

Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
  • 00:30
  • 16

Składniki

1 opak. ciasta francuskiego
1 serek naturalny do smarowania
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki miodu płynnego

Mus ze śliwek kalifornijskich:

200g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
8 łyżek wody

Przygotowanie

W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.

Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich, warstwą serka naturalnego, miodem i posyp tymiankiem. Ciasto pokrój na paski 2 cm szerokości. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”.

Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.