Palce wiedźmy raw

Składniki

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75g orzechów włoskich
  • 90g migdałów
  • pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

DIRECTIONS

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Autor

Candy Company

Autorka Bloga Candy Company – kulinarnego bloga roku 2015. Bloga łączącego pasję: malarską i kulinarną. http://candycompany.pl/