Przepisy

Owsiane crumble z owocami i śliwką kalifornijską

Owsiane crumble z owocami i śliwką kalifornijską
  • 00:30, oczekiwanie: 1 godzina
  • 2

Składniki

10 malin (mogą być mrożone)
10 śliwek kalifornijskich
1 spore jabłko
100ml soku jabłkowego
4 łyżeczki brązowego cukru
30g masła + odrobina do nasmarowania miseczek
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
listki mięty i dodatkowe maliny (do dekoracji)

Przygotowanie

Na godzinę przed przygotowaniem deseru śliwki kalifornijskie zalewamy sokiem jabłkowym. Miseczki/kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (ok. 1×1 cm). Mieszamy z odsączonymi śliwkami, malinami i 2 łyżeczkami cukru. Wkładamy po równo do miseczek. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy płatki owsiane i mąkę kokosową. Dokładnie mieszamy, aż powstanie mokry piasek, który wysypujemy na owoce. Kokilki wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 170°C (z termoobiegiem) lub 190°C (bez tej funkcji) na ok. 15-20 min, aż kruszonka się zarumieni. Wyciągamy, ozdabiamy malinami i listkami mięty. Podajemy gorące.

Przepis autorstwa Madame Edith pochodzi z e-booka „Śliwka na 16 sposobów”.

Madame Edith
Autor

Madame Edith