Owsiane batoniki ze śliwką kalifornijską

Składniki

  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. ulubionych orzechów lub ziaren (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, słonecznik)
  • 1 szkl. (ok.100g) suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru (opcjonalnie do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DIRECTIONS

Poprzedniego dnia wieczorem

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie 25 minut

Banany obierz i ugnieć widelcem na gładki mus lub zmiksuj blenderem. Dodaj do nich syrop klonowy, przyprawy, a następnie płatki owsiane oraz posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki kalifornijskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, a piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i po kilku minutach, gdy masa lekko zgęstnieje, wyłóż ją na blachę i uformuj 1 cm warstwę ze ściętym rantem – wielkość blaszki nie ma większego znaczenia. Całość piecz około 25 minut, aż ciasto zacznie się rumienić i będzie chrupiące. Po jego wyciągnięciu z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a potem pokrój na batoniki.

Przygotuj rano

Czas przygotowania: kilka chwil

Gotowe, pokrojone batoniki przełóż do lunchboxa. Możesz owinąć je w papier do pieczenia, zamrozić i wyciągnąć później, gdy najdzie Cię potrzeba. Świetnie będą smakowały z dodatkiem mleka migdałowego.

Przepis autorstwa erVegan pochodzi z e-booka kulinarnego “Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii“.

Autor

erVegan