Nugetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej
Składniki
- 200g świeżego dorsza (płat)
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 4 łyżki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
DIRECTIONS
Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem
Czas przygotowania: 20 minut
Rybę umyj, pokrój w podłużne kawałki szerokości 2 cm. Posól, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko wymieszaj z mąką, czosnkiem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozkrusz płatki kukurydziane, wymieszaj z płatkami jaglanymi. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, a następnie płatkach. Tak przygotowane nugetsy ułóż na talerzyku, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śliwki zalej sokiem z mandarynek, odstaw na noc do namoczenia.
Przygotuj rano
Czas przygotowania: 15 minut
Na patelni rozgrzej olej, usmaż nugetsy z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku, przełóż na lunchboxa. Zmiksuj śliwki kalifornijskie z sokiem mandarynkowym w którym się moczyły i sosem sojowym. Przełóż sos do pojemniczka.
Przepis autorstwa Lawendowy Dom pochodzi z e-booka kulinarnego “Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii“.