Nugetsy rybne z sosem ze śliwki kalifornijskiej

Składniki

  • 200g świeżego dorsza (płat)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

DIRECTIONS

Przygotuj poprzedniego dnia wieczorem

Czas przygotowania: 20 minut

Rybę umyj, pokrój w podłużne kawałki szerokości 2 cm. Posól, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko wymieszaj z mąką, czosnkiem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozkrusz płatki kukurydziane, wymieszaj z płatkami jaglanymi. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, a następnie płatkach. Tak przygotowane nugetsy ułóż na talerzyku, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śliwki zalej sokiem z mandarynek, odstaw na noc do namoczenia.

Przygotuj rano

Czas przygotowania: 15 minut

Na patelni rozgrzej olej, usmaż nugetsy z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku, przełóż na lunchboxa. Zmiksuj śliwki kalifornijskie z sokiem mandarynkowym w którym się moczyły i sosem sojowym. Przełóż sos do pojemniczka.

Przepis autorstwa Lawendowy Dom pochodzi z e-booka kulinarnego “Lunchbox od Przyjaciółki z Kalifornii“.

Autor

Lawendowy Dom