Przepisy

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich

Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich
  • 02:00
  • 2-4

Składniki

2 nogi gęsie
8 śliwek kalifornijskich
6gałązek świeżego tymianku
8ząbków czosnku
1/3łyżeczki soli
1łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny

Glazura

100g śliwek kalifornijskich
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
1gałązka świeżego tymianku
4łyżki wody
1łyżeczka miodu
1ząbek czosnku
sól do smaku

Tagliatelle z warzyw:

1 cukinia
2 większe marchewki
2łyżeczki oliwy

Przygotowanie

Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).

Glazura: śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.

Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu. W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół. Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Ilość glazury powinna być obfita. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.

Tagliatelle z warzyw: obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż. Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.