Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek
czas gotowania: 1h 30 min
Składniki
- 225 g mąki pszennej
- 160 g cukru do wypieków
- 6 g proszku do pieczenia
- 6 g mielonego cynamonu
- 3 g mielonej gałki muszkatołowej
- 2 g goździków
- 8 g przesianego kakao
- 100 g ugotowanego puree z jabłek
- 250 g pokrojonych kalifornijskich śliwek
- 175 g kalifornijskich rodzynek
- 100 g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
- 65 g puree ze śliwek kalifornijskich
- 50 g roztopionego masła
- 1 ubite jajko
- kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji
- Do przygotowania śliwkowego puree:
- 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 1 łyżka wody
DIRECTIONS
Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, śliwkami kalifornijskimi, puree z suszonych śliwek kalifornijskich, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 1 godz. 15 min – 1 godz. 30 min. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią. Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.
Puree ze śliwek kalifornijskich:
Zblenduj 50g śliwek kalifornijskich z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe!