Przepisy

Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek

Niskosłodzone ciasto ze śliwek kalifornijskich i jabłek
  • 00:15 + 01:30 pieczenie
  • 8

Składniki

225g mąki pszennej
160g cukru do wypieków
6g proszku do pieczenia
6g mielonego cynamonu
3g mielonej gałki muszkatołowej
2g goździków
8g przesianego kakao
100g ugotowanego puree z jabłek
250g pokrojonych kalifornijskich śliwek
175g kalifornijskich rodzynek
100g łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
65g puree ze śliwek kalifornijskich
50g roztopionego masła
1 ubite jajko
kalifornijskie śliwki lub świeże owoce np. maliny do dekoracji

Śliwkowe puree:

50g śliwek kalifornijskich bez pestek
1 łyżka wody

Przygotowanie

Przygotowanie: Połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać z jabłkiem, kalifornijskimi śliwkami, puree z suszonych kalifornijskich śliwek, rodzynkami, orzechami, masłem i jajkiem. Ubić. Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 15-18 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 1 godz. 15 min – 1 godz. 30 min. Ciasto musi dobrze wyrosnąć i być ścięte. Jeśli góra ciasta robi się zbyt ciemna, należy przykryć wierzch tortownicy folią. Odłożyć ciasto na kilka minut, następnie wyjąć i udekorować owocami.

Aby zrobić puree ze śliwki kalifornijskiej: Zblenduj 50 g kalifornijskich śliwek z 1 łyżką wody, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotowe!