Mini tarty z serem kozim i śliwką kalifornijską
Składniki
- 500 g gotowego ciasta kruchego
- 125 g grubo posiekanych śliwek kalifornijskich
- liście tymianku, grubo poskiekane i kilka w całości do dekoracji
- 200 g rozdrobniony pół miękki ser kozi
- 150 g śmietany
- 2 jajka
- sól morksa
- świeżo mielony pieprz
DIRECTIONS
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Podziel ciasto na 6 porcji, a następnie rozwałkuj i wytnij porcje o 2 cm większe niż średnica dna foremek, następnie wyklej foremki ciastem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp suchą fasolę dla obciążenia. Piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż krawędzie ciasta będą bladozłote. Wyjmij foremki, usuń fasolę i papier i odłóż tartę na bok.
Wymieszaj orzechy włoskie, suszone śliwki kalifornijskie, liście tymianku i kozi ser, dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozłóż farsz na tartach. Lekko ubij śmietankę i jajka, a następnie ostrożnie przelej na tarty.
Dodaj szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i włóż do piekarnika, aby piec przez około 15 minut lub do zezłocenia i zastygnięcia. Wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawać z liśćmi tymianku, lekko ubraną sałatą i dużą łyżką pikantnego sosu.