Przepisy

Mini-mazurki z ganache z gorzkiej czekolady, śliwką kalifornijską moczoną w rumie i bezą włoską

Mini-mazurki z ganache z gorzkiej czekolady, śliwką kalifornijską moczoną w rumie i bezą włoską
  • 01:45
  • 20

Składniki

Kruche ciasto

225g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
2 żółtka
150g masła
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Ganache

300g gorzkiej czekolady
90ml śmietanki kremówki
15g masła
Ziarenka z 2 lasek wanilii

Śliwki

200g śliwek kalifornijskich
100ml ciemnego rumu

Beza włoska

220g cukru
100ml wody
4 białka
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Zagnieść wszystkie składniki ciasta. Owinąć folią spożywczą I schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części. 1 część rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Wycinać okrągłe kawałki ciasta i układać je na 3 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Powinniśmy otrzymać 20 spodów. Z pozostałego ciasta uformować cienkie warkocze i ułożyć je dookoła każdego spodu, tak żeby stworzyły małe „gniazdka”. Ponakłuwać spody mazurków widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 12-15 minut. Ostudzić.

Ganache:

Zagotować kremówkę wraz z wanilią. Zdjąć z ognia. Dodać czekoladę i masło. Wymieszać aż czekolada się roztopi.

Śliwki:

Śliwki pokroić na małe kawałki. W rondelku zagotować rum. Dodać śliwki, gotować przez 5 minut. Odstawić do namoczenia przez 20 minut. Odcedzić.

Beza włoska:

Cukier I wodę umieścić w rondelku. Zagotować. Podgrzewać aż syrop osiągnie temperaturę 115C. W międzyczasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania wolnym strumieniem wlewać gorący syrop, ciągle ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Masa powinna być bardzo sztywna. Przełożyć do worków cukierniczych.

Przygotowanie mazurków:

Na upieczonych spodach ułożyć śliwki kalifornijskie w rumie. Przykryć ganache. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie udekorować bezą włoską. Delikatnie opalić bezę palnikiem kuchennym.
Mazurki podawać np. z puree z mango.