Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

Składniki

  • 200g przepołowionych Śliwek Kalifornijskich
  • 25g cukru pudru
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 100g zimnego masła
  • 75g brązowego cukru
  • odrobina wody

DIRECTIONS

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło.

Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku.

Sprawdź crumble po 30 minutach – powinno być lekko brązowe na górze.

Serwuj z kremem.