Przepisy

Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami
  • 00:30-00:40
  • 4

Składniki

200g przepołowionych Śliwek Kalifornijskich
8 małych lub 6 dużych jabłek (obranych, pokrojonych)
25g cukru pudru
200g mąki pszennej
100g zmielonych migdałów
100g zimnego masła
75g brązowego cukru
odrobina wody

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.

W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło.

Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku.

Sprawdź crumble po 30 minutach – powinno być lekko brązowe na górze.

Serwuj z kremem.