Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej
Porcje: 1 mazurek
Składniki
- 300 g śliwki kalifornijskiej
- 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
- 2 szczypty soli
- Skórka z 1 pomarańczy
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 4 śliwki kalifornijskie
- 1 łyżka płatków migdałowych
DIRECTIONS
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15–20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości – do 7 dni.