Przepisy

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej
  • 00:30
  • 1 duży mazur lub 8 mniejszych foremek

Składniki

300g suszonej śliwki kalifornijskiej
300g migdałów(plus kilka do dekoracji)
2szczypty soli
skórka z 1 pomarańczy
400ml mleka kokosowego
1szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
2łyżki oleju kokosowego
1łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1łyżka rodzynek
4 suszone śliwki kalifornijskie
1łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 1520 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.  Termin trwałości  do 7 dni. 

Michał Lachur
Autor

Michał Lachur

Szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods.