Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 świeża czerwona papryka lub ½ łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 400g pokrojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka rozpuszczona w 400 ml wody
  • 300ml soku ze Śliwek Kalifornijskich
  • 6 suszonych moreli
  • 6 śliwek kalifornijskich

DIRECTIONS

Nagrzej piekarnik do 160 stopni C.

Umieść kurczaka, suszoną miętę i kmin rzymski w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj. Dodaj posiekaną cebulę i sól. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, roztwór z kostki rosołowej i sok ze śliwek kalifornijskich. Dodaj skórkę z cytryny i chilli.

Całość wymieszaj i umieścić w piekarniku na 1 godzinę.

Kiedy kurczak będzie miękki i delikatny, wyjmij go z piekarnika. Dodaj morele, śliwki kalifornijskie, oliwki i całość wymieszaj.

Przed podaniem dodaj świeżą miętę i wyciśnij sok z cytryny. Możesz także posypać migdałami.